Microsoft Stand-Up Szeged

Címkék: Microsoft Stand Up, SZTE, Eseménybeszámoló

Microsoft Stand-Up Szeged

Mint ahogyan az Óbudai Egyetemen, az ELTE-n és a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen sem maradhatott el a Student Partnerek által szervezett Microsoft Stand-Up.

Az eseményt hosszas szervezés előzte meg, melyet néhány időpont- és teremváltoztatás is fűszerezett. A plakátok egy nappal később érkeztek meg a tervezettnél, de még így is időben kikerültek. Érdekes élmény az egyetem épületeiről-épületeire járni és plakátolni, sok gondolat eszembe jutott közben. Jól esett egy kicsit kimozdulni a hétköznapokból és sétlálni 1-2 órát. Jó kedvem volt, nem tudom miért, és hogyan, de éreztem Szeged barátságát. Az épületekben ahol jártam nagyon kedvesen fogadtak a portások. Végül minden szükséges előkészület megvolt, a terem és az időpontok rögzítve lettek, már alig vártuk az eseményt.

Mint mindegyik Stand-Up állomáson, itt is két nagy lába volt az eseménynek. Az egyik az Office 365 a másik pedig az Azure.

A Microsoft kitelepülés az SZTE József Attilla Tanulmányi és Információs Központban (TIK) volt. A különféle eszközök és a hostess lányok már jóval 8 előtt ott voltak az épületben. Nem sokkal később a többiek is megérkeztek Budapestről. Örültem, mert elég sok MSP eljött, amivel jól mutattuk, hogy milyen egy összetartó és jó közösség vagyunk.

Látogatók a Microsoft standnál a TIK-ben

8-kor munkába lendültek a hostessek és az MSP-k, elkezdődött a hallgatók informálása az Office 365-ről, és magáról az eseményről. Azure témában is beszélgettünk néhány emberrel, az iránt is volt érdeklődés. Sok hallgatót megismertettünk ezekkel a termékekkel, és a nekik ingyenesen járó programcsomaggal. Eközben az Azure előadók nagyban készültek a délutáni előadásra, a prezentációikat, demóikat csiszolgatták.

Maga az Office előadás 12:30-kor kezdődött a TIK egyik szemináriumi termében. A bevezetőt Orbán Bence, a Microsoft Magyarország Office Marketing Managere tartotta, a megszokott fiatalos és izgalmas előadásmódjában. Aki ott volt, és korábban még nem használta az Office 365-öt, biztos vagyok benne, hogy most legalább a kipróbálásig eljutott.
Utána pedig egyik Student Partner, Dászkál Fruzsina, aki már-már szakértője ezeknek az eszközöknek, mutatta be a Sway-t és a OneNote-ot. Bence sajnos nem tudta bemutatni a Continuum-ot, mert valamiért nem tudott kapcsolódni megfelelően a projektorhoz. Végül, pedig akik tudtak válaszolni trükkös kérdéseire, limitált szériás Darth Vaderes pólókat nyertek.

A hallgatók az ingyenes Office 365-re regisztrálnak

A bemutató után összeszedtük a társaságot, és átmentünk az Irinyi épületbe, az Azure előadás helyszínére. Amikor odaértünk, már jó sokan ültek a teremben, az előadást várva. Összekapcsoltuk a projektorral a gépet, és már kezdődött is az előadás.
A bevezetőt Fülöp Dávid, volt MSP és jelenlegi MVP tartotta. A résztvevők olyan képet kaptak általánosságban a felhőkről és magáról az Azure-ról, amellyel minden a helyére állhatott a fejükben. Voltak ott egyetemisták, de középiskolások is. Figyelembe véve, hogy nekik még biztosan nincs annyi tapasztalatuk, az ő tudásszintükhöz mérten kellett beszélni.
Dávidot követően következett szegedi társam, Paluska Peti, aki szintén MSP. Ő mutatta be a diákoknak szóló Azure-ra való regisztrációt, ami sajnos technikai okok miatt nem ment flottul, de akit érdekelt az kapott elég információt ahhoz, hogy otthon meg tudja csinálni.
Ezután következett az én előadásom arról, hogy hogyan hozhatunk létre egyszerűen ASP.NET webalkalmazást Visual Studioban, és hogyan tudjuk ezután ezt kitelepíteni Azure-ra. Emellett beszéltem az Application Insightsról és a Visual Studio Team Services-ről. Sajnos nem a saját gépemről adtam elő, mert nem volt megfelelő csatlakozó a projektoron, ezért itt is becsúszott egy-két technikai probléma, mert a másik gépen nem teljesen úgy volt konfigurálva a Visual Studio, mint nálam.
Az Azure blokk utolsó előadása a Machine Learningről szólt, amelyet ismét Peti mutatott be. Egy nagyon izgalmas és érthető prezentációval készült, és még a technika sem szólt bele.

A nap utolsó előadását a 2015-ös Imagine Cup döntőjének közönségdíjas csapatának alapítója, emellett szintén MSP, Musicz Pétertől hallhattuk. Ő az Imagine Cupról és az Imagine Cup Academyről beszélt. Hatására pár ember kedvet is kapott a jelentkezéshez, volt, aki majd csak jövőre fog, volt, aki már most is jelentkezett. Peti nagyon határozottan és motiválóan tud beszélni dolgokról, meg is lett a gyümölcse.

Végül itt is kiosztottunk a megszokott Vaderes pólókból párat, az ügyesebbeknek.

Ezután pedig mindenki sietett haza, mi pedig Paluska Petivel egy zh-ra, ami végül sikerült, szóval egy jó napot zárhattunk.

Összegezve: a sok segítségnek köszönhetően, ahhoz képest, hogy most szerveztem először ilyen eseményt, nagyon jól sikerült. Rengeteget tanultam belőle, amelyet a következőnél felhasználhatok. Az előadók nagyon jók voltak, biztos vagyok benne, hogy még fognak jönni Szegedre, ha rajtam múlik.

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok