Conncect 2015

Címkék: Connect 2015, Azure, Visual Studio, Visual Studio Team Services, Visual Studio Code, .NET Core, Eseménybeszámoló

Conncect 2015

Avagy, amikor azt kérdezgeted magadtól 5 percenként, hogy „Mi vaaan?”

Scott Guthrie bevezetőjének jelentése kulcsfontosságú, miszerint egy Mobile-first, Cloud-first világot élünk, és soha nem volt a mostaninál jobb alkalom szoftverfejlesztőnek lenni. Manapság a világ nagy része már szoftver, és ez egyre jobban igaz lesz, ahogy haladunk előre. Rengeteg érdekesebbnél-érdekesebb munkalehetőség, globális közösség és jó fizetés vár minden fejlesztőre.

A Microsoft rengeteg eszközt biztosít számunkra, hogy a programozás ne csak egy munka legyen. Olyan dolgok állnak rendelkezésünkre, amelyekkel már valóban élvezetes kódolni. 20 vagy akár csak 5 évvel ezelőtt még nem biztos, hogy ilyen nagy lelkesedéssel szerettem volna programozó lenni. Most pedig szinte el sem tudom magam képzelni másik területen, sőt nem is akarom.

Visual Studio

A Connecten rengeteg produktivitást növelő eszközt láthattunk. A kedvenc fejlesztő környezetünk, a Visual Studio számos új funkcióval bővült. Mindig is egy jó IDE volt, de sokak szerint, köztük szerintem is, a 2015-ös változata sikerült eddig legjobban.

Fejlesszünk bármilyen programozási nyelven, bármilyen platformra, 2015-ben ezt megtehetjük egyetlen fejlesztői környezetből. A Microsoft nem a régi Microsoft, aki azt mondta, hogy használd az ő technológiáit és eszközeit, mert csak azok a királyok. Nem, most azt mondja, hogy programozz olyan nyelven, amilyenen akarsz, mi biztosítunk neked egy környezetet, ahol produktív lehetsz.

A Visual Studioba teljesen integrálásra került a Bower csomagkezelő eszköz. Amennyiben kliens oldali könyvtárakat, asseteket, frameworköket szeretnénk hozzáadni Nuget Package Managerrel, akkor felajánlja, hogy inkább a Bowert használjuk. A Bower tényleg erre lett kitalálva, ezért kár lenne újra feltalálni a spanyolviaszt, és a Nugetet fejlesztgetni ilyen célra.

Egyik kedvelt eszközöm a Microsofttól az Application Insights. A legújabb frissítésben ezt beépítették a Visual Studioba, tehát a fejlesztőkörnyezetből is megtudjuk nézni az összegyűlt telemetriákat. A debugolás soha nem volt még ilyen egyszerű és gyors.

A Visual Studio támogatott már eddig is jó pár programnyelvet, keretrendszert, de ez még jobban kibővül. Az új frissítésben már PHP, Go és R is támogatást kap.

Visual Studio Edit and Contiue – egy új funkció, amikor az alkalmazást debug módban való futtatás közben tudjuk profilozni, és az alkalmazás újraindítása nélkül tudunk változtatni a kódon és letesztelni. Tehát például, ha valami lassan működik az alkalmazásunkban, breakeljük az alkalmazást, majd folytatjuk a futtatást, majd megint breakeljük, és a két break között mindent profiloz. Szóval a két break között lefuttatjuk a lassan működő részét az alkalmazásnak, akkor az monitorozva lesz, és meg tudjuk nézni, hogy mennyi memóriát, CPU-t használt fel egy-egy függvény. Amelyik túl sokat használt, az lesz valószínűleg a hibás.

Sokan azt mondják, hogy azért nem szeretik a Visual Studiot, mert nagyon nagy, komplex, sokáig tart telepíteni, elindítani stb. Mindenki örülne, ha ez változna. Az eseménynek volt egy pontja, mikor csak ennyi jutott eszembe: „Oh my god! I love Microsoft!”. Mire ez a reakció? - Bejelentették a Visual Studio vNextet. Ez egy olyan eszköz, amellyel egy minimális Visual Studio telepítési lehetőséget kapunk, ahol csak a legszükségesebb komponensek települnek. Minden mást mi választunk ki, attól függően, hogy mire szeretnénk használni fejlesztőkörnyezetünket. Feltelepíthetjük több példányban, minden egyes példányt külön-külön el tudunk indítani. Microsoft fiókunkban el lesznek mentve az általunk létrehozott konfigurációk, és bármikor feltelepíthetjük a kiválasztott konfigurációt. Például én szeretnék Node.js és UWP keretrendszerben fejleszteni. Ezt eddig a Visual Studio egy példányából tettem meg, ami az ezekhez szükséges kiegészítők mellett még egy csomó más felesleges dolgot tartalmazott számomra. vNextben feltelepítek két Visual Studiot az egyikhez a Node.js kiegészítőket a másikhoz az Universal Windows kiegészítőket töltöm le, ami által egy példány sokkal gyorsabb lesz, és csak is a célnak megfelelő eszközöket/kiegészítőket fogja tartalmazni.
Volt Java fejlesztőként számomra ez egy nagyon pozitív dolog, mivel az Eclipsenek is ez a célja, tehát pl. a Spring-es projektekhez egy Spring fejlesztésre kialakított Eclipsem volt, a Java EE-hez pedig egy ehhez megfelelő konfigurációval rendelkező Eclipse-m. Nagyon örülök, hogy ugyanilyen élményeim lehetnek majd Visual Studioval is.

.NET Core

.NET Core

Az, hogy minden egyes szerver oldali kódváltoztatás után újra kell buildelni a kódot Visual Studioban, nem túl produktív. Node.js-nél, Rubynál már láttunk olyat, hogy változtatunk a kódon, és egy oldalfrissítés után ez látszott is a böngészőben. Ehhez hasonló funkció érkezett az ASP.NET-hez is. Amint elmentettük a változtatásokat, automatikusan újrafordítja a kódot maga a keretrendszer, és nem kell nekünk buildeni. Amikor elkezdtem fejleszteni ASP.NET-ben ez volt az első gondolatom, hogy miért nincs ilyen. Úgy tűnik, hogy a srácok meghallották gondolataimat J

A jövő év elején lesz elérhető Linux-on .NET Coreban írt kód parancssorból való fordítása és futtatása. Ami még izgalmasabb, hogy a jövőben Linux-on fordíthatunk majd .NET-ben írt kódot natív kóddá! Mit is jelent ez? Olyan állományt fog készíteni, amelynek nincsenek függőségei, nem kell mellé semmit telepíteni, hogy fusson, gyors, natív kódot kapunk.

Az, hogy ma már egy nyílt forráskódú .NET-ben fejleszthetünk OS X és Linux platformokon is, azt a kérdést veti fel bennem, hogy miért is akarna valaki más keretrendszerben, más programnyelven fejleszteni. Egy fejlesztőkörnyezetből, egy programnyelvből, egy felhőből elérhető minden olyan eszköz, amire csak szükségünk van, hogy produktívan, élvezettel fejlesszünk felhő alapú alkalmazásokat.

Az utóbbi időben a különböző konténerekben, többek között Dockerben futtatott alkalmazások nagyon felkapottak lettek. Jó oka van ennek, hiszen az a tény, hogy teljesen ugyanaz fog éles környezetben futni, mint ami fejlesztés közben a saját gépünkön, nagyon megkönnyíti az alkalmazások közzétételét. Egy igazi DevOps élményt ad. Általában több Docker image van egy konténerben, több konténerünk van, sőt mi több sok virtuális gépen, ezek az úgynevezett klaszterek. Azure-on is építhetünk már Docker klasztereket, ezt Azure Container Service-nek hívják. Emellett már Visual Studio-ból tudunk Linux-on futó Docker konténerbe Docker imageket telepíteni, ráadásul .NET-ben írt alkalmazásokat is! Ezt már szerintem nagyon sok fejlesztő várta, talán ez miatt fognak sokan átállni .NET-re.

Visual Studio Code

Visual Studio Code

Beszéltem már arról, hogy bármilyen platformra fejleszthetünk .NET-ben. Ez mind szép és jó, de vajon akar valaki Windowson Linuxra fejleszteni, ha ezt megteheti Linuxon is? A jó hír az, hogy Linuxon fejleszthetsz Linuxra bármilyen programnyelvben, Visual Studioval! A család legújabb tagja, a Visual Studio Code egy webfejlesztőknek kifejlesztett Visual Studio, HTML5-ben írt felhasználói felülettel, ami cross-platform, fut Linuxon, OS X-en és Windowson egyaránt. Szinte már nem is meglepő, hogy ez is nyílt forráskódú, ami egyben azt is jelenti, hogy ingyenes a használata. A legújabb frissítéssel már kiegészítőket is lehet hozzá letölteni, fejleszteni.

A TypeScript egy a JavaScripttől sokkal gazdagabb nyelvi elemekkel rendelkező nyelv, amely JavaScriptre fordul le végül. Az AngularJS név valószínűleg sokaknak ismerős. Miért is írok ezekről? Egy kis extra tartalomként bemutatták, hogy a Google az AngularJS-t Typescript-ben Visual Studio Code-ot használva fejleszti! Ki gondolta volna? Két nagy rivális cég, mégis egymás termékeit használják. Ebben is látszik az informatika motivációja – egy közös cél van, az, hogy minél kevesebb munkával minél több kódot hozzunk létre, tehát erre való szoftverek fejlesztése.

Visual Studio Team Services

Visual Studio Team Services

Egyik érdekes bejelentés a Visual Studio Online átnevezése Visual Studio Team Servicesre. A döntés oka egyszerű, mindenki azt kérdezgette, hogy a Visual Studio Online egy online IDE? Pedig határozottan nem, ezért szerették volna, ha a neve miatt nem következtetnének ilyenre az emberek.

Nem a névváltoztatás az egyetlen változás. Kapott egy Release Management nevű funkciót, ahol egy termék különböző féle release-eit lehet kezelni, pl. a teszt szerverre, az éles környezetbe való kitelepítés, ezeknél melyik tesztek fussanak le, stb.

Másik újdonság a Visual Studion Team Services Extensions – tudunk írni kiegészítőket a VSTS API-ját és web technológiákat használva. Egy jól megírt kiegészítő úgy fog kinézni, mintha az alapból a része lenne, közben pedig semmi köze a Microsoftnak hozzá, nem ők rakták fel a szervereikre. A kiegészítőkhöz van egy Marketplace, ahol telepíthetjük a kiválasztott kiegészítéseket. Néhány pl. TimeTracker, CodeSearch, Hockeyapp, Package Management, stb.

Kiemelt példa a Perfecto Mobile Extension. Ez a mobilalkalmazásainkat buildeli, teszteli, fizikai mobil eszközökön. Ezzel a kiegészítővel nagyon részletes teszt logokat tudunk nézni. Tudjuk, hogy hány új hiba jelentkezett a legújabb build óta, hány teszt volt sikeres, stb. Amit külön kiemelnék, hogy részletes Stack Trace-t is nézhetünk, illetve egy-egy hibás tesztből work itemet hozhatunk létre a projektunkhoz. Egy-egy ilyen Perfecto Mobile tesztről videó, screenshotok, jelentések készülnek, amelyeket később elemezhetünk.

Újdonság VSTS-ben a Dashboard. Alapból kapunk egy Overview nevű Dashboardot, ahol alap információkat láthatunk a projektünkről. Emelett létrehozhatunk sajátokat, ahova rengeteg információt, chartokat, kiegészítők adatait, stb. rakhatjuk ki. Ez sokat segíthet a csapatnak, hogy könnyen elérjen dolgokat, metrikákat lásson a többi csapattagról, stb.

Amit lehet még sokan nem vettek észre, az az, hogy a work itemek mezőit módosíthatjuk, illetve adhatunk hozzá új mezőket.

Hockeyapp – egy beta teszt szerviz, ahol a fejlesztő tudja figyelni, hogy az alkalmazása egy-egy verzióját hányan töltötték le, hányszor omlott össze egy adott rendszeren, stb. Emellett a felhasználók tudnak visszajelzéseket küldeni, képernyőképekkel, azokat bejelölve, hogy pl. mi tetszik nekik, vagy hol a hiba. Az újdonság az, hogy ezeket a visszajelzéseket be tudjuk integrálni Visual Studio Team Servicesbe, és egy-egy visszajelzést hozzá tudjuk kapcsolni taskokhoz.

Bejelentésre került egy új ingyenes Visual Studio előfizetés, a Visual Studio Dev Essentials. Ez tartalmaz havi 25$ Azure kreditet, 6 hónap Pluralsight előfizetést, PowerBI, HockeyApp, Xamarin Egyetemi képzés, és még egy csomó egyéb dolgot.

Azure Service Fabric

Azure Service Fabric

Nem régen gondolkodtam azon, hogy vajon Azure-on létrehozhatunk-e Microservices alapú architektúrát. Mintha meghallották volna gondolataimat a redmondi srácok. Azure Service Fabric néven létrehozták az Azure Microservice szolgáltatását. Mik is azok a mikroszervízek? Egy alkalmazást úgy építünk fel, hogy minden egyes kis építőkocka egy egyedülálló alkalmazásnak számít. Ennek egyik előnye, hogy minden egyes részegység képes a többi rész nélkül futni. A másik, hogy minden egyes mikroszervízt külön-külön kiterjeszthetünk, azaz növelhetjük/csökkenthetjük az alatta levő hardvert, anélkül, hogy a többi szolgáltatáshoz hozzá kéne nyúlnunk. Például van egy alkalmazásunk néhány mikroszervízzel. Ezek közül az egyik egy adatbázis. Az alkalmazásunk minden része megfelelő sebességgel működik, de az adatbázisunk válasz ideje nagyon kicsit. Ekkor az adatbázis alatti hardver növelésével felgyorsítjuk, anélkül, hogy a többi szolgáltatást bolygatni kellett volna.

Microsoft Graph

Microsoft Graph

Ez egy olyan JavaScript API, amellyel egyszerű REST végpontokat hívhatunk meg, amivel Office szolgáltatásokat használhatunk. Például Excelben létrehozunk chartokat, táblázatokat adatbázisból lekért adatokból. Akár használhatjuk a Naptár, Outlook, Névjegyzék, OneDrive, stb. adatainkat. Tehát például egy saját levelezőklienst írhatunk egyszerűen.

Végszó

Összességében nagyon jó és hasznos volt az idei Connect. Jövőre is biztosan követni fogom.

Mindenkit csak bátorítanék, hogy kezdjetek el Microsoft technológiákat alkalmazni. Nagyon jó irányba haladnak, talán most fogják azt elérni, hogy nem mondja majd minden második ember, hogy nem jó a Microsoft.

Akit érdekel az egész esemény, az az alábbi linken megtalálja a teljes videófelvételt.

https://channel9.msdn.com/Events/Visual-Studio/Connect-event-2015/

Nincsenek hozzászólások

Hozzászólok